Monday, August 29, 2011

Aktiviti Malam Raya Di Rumah ^____^

ASSALAMUALAIKUM!!! HI ^.^.. Korang! Korang katne tu? Sume balik kampung dah? Tadi last time berbuka puasa bersama semua ahli keluarga. Lengkap. Hidup terasa lengkap dengan kehadiran mereka. Tak tahu lah tahun depan sempat berpuasa lagi atau tak. Kalau sempat pun mungkin tak semua dapat sama-sama celebrate Ramadhan again T______________________T. I knew that will happen though. I experienced it last year. That is why I was so excited during performing my puasa together with my sibs.

After breaking our fast, we started our raya prep early since my mom used to cook part of the main dish during the night. She left the other part of the dish that is the simplest one to the moring. I usually will not involve in the moring cooking since I am not a morning person. BUT but, for a month in Ramadhan I prepared for sahur unless we have kakngah around, so I can skip the sahur part ^__^. Oh..Ok.Ok. We managed the house. Even though our small house is small, yet we had a lot of things to be arranged. We have baby boys in the house and the manners will always be the elder one since the baby is still a baby. Excuse my words, 'the manners' as in the cute way ok. He is adorable, huggable, cute and cuddly how could I say them by words.-___- When people listen to his words and mumbles and naggs they will always like "Is he 2?" The answer will be "No. He's ALMOST 2.Not yet 2". Got it? Got it what I mean? Good. Give around of applause to yourself. How can I resist his existence in the house? He lighted up our HOME. ^__^

Well, we had a last minute shopping last night. It was our last minute searching for the scarves. sighs* It is actually frustrating on how we will celebrate our raya. There are major differences on celebrating it in my parents' kampung and here. The mood isn't there. The aura isn't arise like how we celebrated it in kampung. As I mentioned, we had some kind of problem that made us beraya di Kajang. Bestnye kalau dekat kampung we will start visiting/ziarah sanak saudara right after 2nd round makan lepas solat raya tu. From one house to another, will end up late afternoon or sometimes night. How can it be more happening than that.

I didn't managed to snap any picture last night. But as for today, will be uploaded picture raya soon. SELAMAT HARI RAYA ALL!!!!

p/s: Mummy called just now, macam sedih je bunyi. Rindu lah pulak nak balik kampung -_-'

Till then,x0x0

Sunday, August 28, 2011

Maria Elena: tentang hijab

Maria Elena: tentang hijab

The best entry ever. I never had a thought that she will have the courage to write this kind of entry. Ever since I read her blog silently, I realize that she was different. Now she really convinced me that she is DIFFERENT! ^__^ toodles!! x0x0.

I Need a Doctor- Dr Dre. featuring Eminem and Liz Rodriguez

BEST lagu nehhh! Pergi Download sekarang!!

I’m about to lose my mind
You’ve been gone for so long
I’m running out of time
I need a doctor
Call me a doctor
I need a doctor, doctor
To bring me back to life

I told the World one day I would pay it back
Say it on tape, and lay it, record it
So that one day I could play it back
But I don’t even know if I believe it when I’m saying that
Doubt’s starting to creep in, everyday its just so grey and black
Hope, I just need a ray of that
Cause no one see’s my vision when I play it for ‘em
They just say its whack
They don’t know what dope is
And I don’t know if I was awake or asleep
When I wrote this,
All I know is you came to me when I was at my lowest
You picked me up, breathed new life in me
I owe my life to you
Before the life of me, I don’t see why you don’t see like I do
But it just dawned on me you lost a son,
Demons fightin’ you, it’s dark.
Let me turn on the lights and brighten me and enlighten you
I don’t think you realize what you mean to me
Not the slightest clue
Cause me and you were like a crew
I was like your sidekick
You gon either wanna fight when I get off this fucking mic
Or you gon hug me
But I’m out of options, there’s nothing else I can do cause…
[Chorus - Skylar Grey]
I’m about to lose my mind
You’ve been gone for so long
I’m running out of time
I need a doctor
Call me a doctor
I need a doctor, doctor
To bring me back to life
It hurts when I see you struggle
You come to me with ideas
You say there just pieces so I’m puzzled
Cause the shit I hear is crazy
But your either getting lazy or you don’t believe in you no more
Seems like your own opinions, not one you can form
Cant make a decision you keep questioning yourself
Second guessing and its almost like your begging for my help
Like I’m your leader
Your supposed to fucking be my mentor
I can endure no more,
I demand you remember who you are
It was YOU, who believed in me
When everyone was telling you don’t sign me
Everyone at the fucking label, lets tell the truth
You risked your career for me
I know it as well as you
Nobody wanted to fuck with the white boy
Dre, I’m crying in this booth
You saved my life, now maybe its my turn to save yours
But I can never repay you, what you did for me is way more
But I ain’t giving up faith and you ain’t giving up on me
Get up Dre, I’m dying, I need you, come back for god’s sake cause
[Chorus - Skylar Grey]
I’m about to lose my mind
You’ve been gone for so long
I’m running out of time
I need a doctor
Call me a doctor
I need a doctor, doctor
To bring me back to life
Bring me back to life
Bring me back to life
(I need a doctor, doctor
to bring me back to life)
[Dr Dre]
It literally feels like a lifetime ago
But I still remember the shit like it was just yesterday, though
You walked in, yellow jump suit
Whole room, cracked jokes
Once you got inside the booth, told you, like smoke
Went through friends, some of them I put on
But they just left, they said they was riding to the death
But where the fuck are they now
Now that I need them, I don’t see none of them
All I see is Slim
Fuck all you fair-weather friends
All I need is him
Fucking backstabbers
When the chips were down you just laughed at us
Now you bout to feel the fucking wrath of aftermath, faggots
You gon see us in our lab jackets and ask where the fuck we been?
You can kiss my indecisive ass crack,
Maggots and the crackers ass
Little crack a jack beat making whack math,
Backwards producers, I’m back bastards
One more CD and then I’m packing up my bags and as I’m leaving
I’ll guarantee they scream ‘Dre don’t leave us like that man’ cause…
[Chorus- Skylar Grey]
I’m about to lose my mind
You’ve been gone for so long
I’m running out of time
I need a doctor
Call me a doctor
I need a doctor, doctor
To bring me back to life

p/s: adik I kate lagu ni scary.. :D

Najwa Latif.

Assalamualaikum! Hi ^_^. How are you guys doing? I'm doing great. How's your prep for raya celebration? Where are you guys going to celebrate your raya? Huk.. My family and I will be celebrating it in Kajang. There are some problems that unable us to go back to kampung. Anyways, our family is getting bigger. So, it is quite uncomfortable for us to stay at our nenek's or makcik's and pakcik's during festive season. So we decided to go back to kampung this Christmas holiday. My cousin once said that there is no use for us to go back during Christmas since there will be no ketupat and lemang and rendang and whatsoever but still we do have to visit saudara-mara dan sanak keluarga. -___-

We already had a few plan for our raya. Haha it doesn't seem like plan for raya actually. On the 4th hari raya, we will be going to Perak, Parit Buntar to attend my parents' old friend. Ummi cakap, kitorang tak pernah pergi visit diorang kt Perak. Diorang dah datang banyak kali rumah kita. They were my parents' old friend time my parents stay dekat England dulu. Family diorang ni baik katanya. Memang la baik, kalau tak, takkanlah kawan kan. :P

So, InsyaAllah, kalau takde 'arah melintang' (read : aral melintang) we are going to spend a night at Parit Buntar, Perak. Hoi orang2 perak, ape lagi, sedia karpet merahJAMBU untuk kitorg :D Kidding.. Well, on 12th hari raya pulak, kakak gonna throw Fayyadh's 2 party InsyaAllah. Kalau ada rezeki and kalau xde 'arah melintang'. (p/s : ada kawan saya study kt Newcastle die sebut arah melintang. comel tak? comel kann macam dia jugak :D )

Baik lah!!! Saya selalu letak title tak de kena mengena kan dengan entry! hadoi!!! Baiklah. NAJWA LATIF. Saya tak kenal sangat adik kecik ni. Ye. Kecik sangat bagi saya. Dia baru form4. Lagu feymes die tu 'Cinta Muka Buku'. Memula dia keluar, saya cam xambik port pun. Dalam otak bayang-bayang dia macam hot stuff gitttewww kann. Ala-ala macam hot gegirl la, seksi, menggoda. Hahaha..sebab name die Najwa Latif. Rupanya comel je budak nye.. Sopan je.. Suit je.. Kecik molek je.. Hehe.. Don't judge a person by their name okeh! Ok, the thing is, ada la 2orang kawan saya kata adik saya macam dia. First person I don't recall who the person was. The second person is my classmate, she inbox me kata 'Muka adik kau cam najwa latif lahh!' . Haha.. Najwa Latif pun aku tak kenal. Lepas dia kata camtu saya terus google. First image popped out adelah gambar ini(di google image)

comel kann? (oh, maknenye adik saya comel kehh? Oh tidakk.. NL yang comel) :P

Btw, suara die comel kann. Lirik lagu die kiut kann? Macam real la.. Tapi die baru form4. Bakat besar. Suara kecik. hehe.. Baru lah saya mendownload lagu beliau ok.

Ok. Selang beberapa hari, saya dan adik lelaki went to pick my sister(yang macam NL tu) and lil brother up from asrama. While in the car, on our way back to Kajang from Melaka, adik lelaki was driving and lagu 'Cinta Muka Buku' itu berkumandang(eh macam azan pulak kannnss.) di radio HotFm. Adik lelaki said, "Eh, mina(panggilan adik lelaki kepada adik yang macam NL tu) lagu kau!" And I was like(dalam hati je) betul la orang kate, muka dia macam NL la.. Hahaha.. What a coincidence.. And tadi, kitorang google lagi muka NL ni(memang feymes lah budak nih kitorg duk google jeh), tunjuk kat adik perempuan saya tu, and my kakngah was like, "Errrmmmm, ade la sikit2" Haha. Tahpape kann. Satu lagi gambar yang ade rupe adik saya.

Picture was taken from google, tapi ade watermark hik macam ade ala-ala name blog aku lah!

Same ke? 

Pastu kann, last week macam ade keinginan nak update blog dengan aktiviti biase lah. tapi xberkesempatan lah. Cume ade gambar je.. So, terbuntutterbantut lah nafsu nak update -___________-. Pastu kann, nak dijadikan cerita setelah beberapa kali percubaan nak reserved kenny untuk berbuka tak dapat, akhirnya saya dapat berbuka juga di kenny dengan zali kawan. Alhamdulillah. Time dalam surau kt JJ tu kann, ade sorang kakak bawak baby, die solat, baby die nangesss.. Sedih nye denga baby tu nanges. Macam la mak die tinggal die . Huk T_____T. Tak suke denga baby tu nanges cam tu, rase maca nak pergi amek baby tu dukung bagi die diam -____-.

Beli tshirt budak gemuk kt padini. Sebab die takde baju -_- Saya bosan tunggu
dia try baju -__-
Hah!!! And! I bought a satin shawl from a friend's online boutique. Nice. Shawl tu sangat lembut okeh. I was like soooo takut dapat kain kasar sebab what I found at a mall last time I shopped for baju and tudung, the kain was so kasar. But guess what? Kain ni sangat lah lembut sampai naik segan saya ank belit hikhikhik. :) Thanx Nad! You guys go check out her boutique Tuds and Scarves. The shawl is so murah and best jugak! Go cekidaut yaww! Dia ade jual jubah, dresses, inner, variety of tudung ye.. She was my old friend from primary yawww....

Cocoa for my orange kurung. Yang hitam tu inner neck kakngah saya beli.
Ok.. Selamat menuju ke shawal yang mulia! Happy sebab tahun ni beraya dengan semua orang! I love you all. Ummy abah kakak kakngah wah mina mal ayad iyad! Semua orang manage to beraya bersama. Alhamdulillah. Last year sedih sebab wah beraya di India and kakak beraya di kampung suami T_T

Till then, x0x0. 
budak muke kembung diatas ingin mengucapkan ..Nampak
tak? makanan jawa di atas kepala penulis? Itu
bermakna tengah tapau makanan berbuka. -__-

p/s: Jap lagi nak up lirik lagu hot dalam kepala sering terngiang-ngiang lagu ini. Sila ambik port sikit ye! :P

Tiga Kata. I Love You

Yeah..lagu ni ditujukan kepada mereka yang sudah lupa erti cinta
Hanya 3 kata sahaja
cukup besar maksudnya
Wo ai ni
I love you
Aku cinta padamu
Tiga kata paling bermakna
Tapi jarangnya didengar
Naan unnai kathalikaraen
Tiga kata paling menyentuh
Tapi jarangnya disebut

Mungkinkah kerna kita dah terlalu selesa
Keintiman seolah semakin hambar
Dari gerak gaya
Hingga ke tutur kata
Tak menggambarkan cinta 
Wo ai ni
I love you
Aku cinta padamu
Tiga kata paling bermakna
Tapi jarangnya didengar 
Naan unnai kathalikaraen
Tiga kata paling menyentuh
Tapi jarangnya disebut
 Katakan ci..cinta ci..cinta kamu
 Katakan ci..cinta ci..cinta
Walaupun kita saling
Sayang satu sama lain
Tapi kenapa sukar meluahkan rasa
Berikan mereka tahu
Andainya hari esok
Di takdirkan berpisah
Dalam kesibukan
Kita seringkali mula hilang kemesraaan 
Dengan mereka disisi
Tak rasa bersyukur
Tak rasa berbangga 
Mempunyai bahu setia untuk kita bersandar  
Pejamkan matamu
Lihat lah di hatiku
Semua kasih terhimpun, 
Dibiarkan terkurung
Jadi keluarkan
Sekarang luahkan

Katakan ci..cinta ci..cinta kamu
Katakan ci..cinta ci..cinta (aku cinta padamu)

Wo aini..i love you

Saturday, August 20, 2011

When I read Them, I spell Reality.

Assalamualaikum! Hi ^.^. Less exclamation mark means less excitement ey? Just been bragging all day long since morning. I did mentioned on my last entry*oops! my stomach is making noise lah* Weekend being veryvery wonderful and happening since we went for shopping. BUT, just the three of us. Me, ummy, kakngah. Thanks ummy, kakngah, for those persiapan hari raya. And for kakngah, semoga murah rezeki and I really hope that you will find yout greatest and the coolest Prince charming soon! InsyaAllah.

For all my life, I totally rely on Allah but He sent me an angels in between. Which are Mydadmyhero, Mymom-myqueen, mysister'S'mysunshine(which I got two wonderful elder sisters!). I got two little brothers that always be the light of my life and a little sister that sometimes always be my elder sister instead.  I really love all of them till the end of mylife. I never had a thought to write things like this until I realize I am nothing without them!And as for kakak's marriage, which was the first of our family, she brought us THREE (will be more sooner :P )wonderful person into our family. How would I live without them all.

Tapi kan, rezeki Allah, siapa tahu. Bila saya nak kerja. Boleh shopping untuk ummyabah and adikadik plak nanti just like what my sisters did for us.

Purple hanbag, kenapa mesti purple? Penat puase pun tak rase dah dapat
carry those.

Bajus kakngah tu actually in the orange paperbag,(sangat cantik bajus die, but it dint fit my size T__T)
but I bought amazing shawl from the boutique
too and a bangle,cute and shining one.

Back to what I am going to write. Is I am superhappy, as after we came back from shopping, which we supposedly to get ready to go to Kuala Klawang to buka puasa with my little brother. But, it comes to the delay because we are bz to try all the bajus and barangbarang that we just bought! I got crazy on swiping my card while shopping!  *tapi kakngah and ummy bayar balik lah kan* Ada la five places I swiped, *five places je!GILE excited jakun!*Bak kate ummy, eleh, kalau swipe card ada isi tak pe. Haha.. Ni isi ZERO. 

Theme for this year: Purple & Gray Sukenye. *hilangkan mood tak sabar nak raye. Hep! Tak baik!!* Time dapat bajubaju kurungs yang I tempah from tailor aritu xde la excited pun, balik semalam plus another baju kurung yang supercomel memang over sikit feeling.-plus the handbag, the shawls, the gelang comel.

Kitorang balik2 tu, kakak dah get ready to go out berbuka puasa dekat Kelab Darul Ehsan, abang ipar bawak family dorang, kakak buat muka sedih sebab die tak dapat shopping raya lagi. Chill la, macam tak tahu, nanti abang ipar I mesti bawak dia shopping jugak. Lagi superb kan?Tengoklah ^.^

Jakun dengan benda ini.
Takpayahbesarbesarsangat.Saya jakun, bukan berlagak T_T

Till then!!
p/s: Rezeki itu Dia yang empunya, kita pinjam je. Bilabila Dia boleh tarik balik.

Kekuatan Islam, Di Mana Kita?

Assalamualaikum! Hi ^.^!! (Banyak tanda seru maknanya excited.) Kenapa? Sebab dah shopping raya!! Yeay!!!!!!! Tanda seru lagi. Ya Allah, betapa Ramadhan belum lagi sampai kehujungnya kita dah sibuksibuk nak raya. With all the raya wishes. Guys, nikmatilah saatsaat akhir bulan mulia ini dengan penuh rase syukur. Tak payah nak wish raya awal sangat lah kan. Terasa sangat teruk sebab balik shopping semalam rase tak sabar sangat nak raya. -.-'Tak sukakah berada dalam bulan penuh mulia dan barakah ni? Tak excited kah? T__T. MasyaAllah.

Ok. Back to the main topic for this entry. Tak tahu macam mana nak start actually. I do have concern about all these boycott thingy. Tapi secara jujurnya saya memang tak pernah menunjukkan yang saya boikot. Sebab? Entah lah. Payah nak cakap. Mungkin sebab saya memang tak pernah faham apa issue disebalik semua konspirasi ini. Cecececeh.. Tak. Betul! I mean why must I boycott? What is the reason? Why must? Why mustn't buy those stuffs?

Getting addicted to starbucks lately. Once, I asked my brother to buy a frappuccino for me. And he asked me to ask him to buy anything else because he's anti-starbucks. Habis? McD? Yang dari kecil kitorang telan tu? Milo? Nescafe? What about it? I didn't get it. Totally lost! Yea. Macam yang adik I kata, tengok nama die je you can see the motive. I would like to share my friend's thought on this matter.

I hope you dont mind ey. (If you are reading this, and I know she won't)

Nape I tanye? Sebab hati tergerak nak tanya pendapat orang,
and the rest is history.

Benda ni memang tak habis kan? Kalau nak mention. Millions of barang-barang kegunaan harian kite ni originated from them. Yahudi. Sebab tu kata, dorang ni memang memonopoli dunia. Dalam Al-Quran dah cakap pasal dorang. Kaum mereka. Sampai akhir zaman. Hari kiamat, kita semua umat Islam akan berlawan dengan kaum yang satu ini. That's why I asked, where are we? T__T.

Budak-budak kecil di Palestin, berjuang berhabis-habisan hanya untuk menyelamatkan tanah mereka, akibat kekejaman pihak yang tertentu, yang datang dari sumber mana? Dari mana mereka mendapat dana untuk membeli peluru? Bom? sighs. Lemahnya kita.

Seriously, I don't really know how to speak out on this matter. But, I still want to speak out. Will do soon InsyaAllah.

p/s: Kalau nak boikot almost semua make-up stuffs I tu dorang punye. Dari drug store brand that I bought sampai ke Estee Lauder make-up palette, Lancome lipsticks(yang ni sumesume kakak yang beli :P) Ralph Lauren EDT(yang ini PUN bukan kakak tapi ehem ehem punya duit) T__T. Maknanya semua barang dalam make-up bag I tu la kan? Ada la, eyeshadow palette from Cosway, a gift from a LOVELY Roommate How la? Kena guna simplysiti? Mahal. Dan tak cool langsung. Oh ye, tiba-tiba semangat nak beli this one make-up brand, juga drug store brand make-up, KATE, Japan I think. Ok. Stuffs diorang cool! I like the bekas.  Oh! Dan! Mungkin I can stick to Skin Food and The Face Shop. Juga kiut bekas mereka. Make-up from Etude House belum pernah try lagi, even kiosk die I passed by everytime nak beli baskinrobin di Alamanda. Yang this three semua KOREAN products! Heart them!Mungkin ke tidak makan McD langsung dah sampai bilebile? Oh tidak........

Mengucap beba. Mengucap.

Recommended reading :

Till then, x0x0.


Friday, August 19, 2011

Tempat Biasa.

Assalamualaikum! Hi again ^_^. Salam 20 Ramadhan! Since I blog on 20th Ramadhan :D. Yesterday I wrote about my wishes to watch movies. It was just a NORMAL wish to watch movies at the movie theatre ok. It was not a well-planed plan. Azian called me earlier this morning and asked me to go out and see the movie that I wished for and together to break our fast. As I mentioned it was not a planed plan. So we went out. To the same old place. Alamanda. Just the two of us. It was last two weeks I think that we broke fast together with Dayas, Dell, Nazirah, Panaman and her sister. But last night plus the movie. Well, it has already been years that we always hanged out at the same place. Since the place was there. Am I overreacted? It was Dell.(it was not dell that overreacted, but she first mentioned the.....) She said the words word(stop making silly mistake beba.huhu T__T)last time when we talked about our hang out, when I asked her "Where?", she replied "Tempat biase". It was like, haha. Sounds cute. ^.^

Ok. I thought that we are going to watch the movie after Asar. But I came out from house a bit late plus the traffic was horrible by that time which resulted our after iftar shows. If there was no traffic congestion then I can make it on time. But poor me, I had to face the traffic all the way to Putrajaya -,-. Just so you know, me is a person who made 'onthespot' decision. So deal with it. Azian called Dell to ask her to come along, but she was tired, so she couldn't make it. While driving I tried calling Dayas, but failed. My phone ran out of battery. I got Leyla in mind but surely she also couldn't make it in such a short notice. Then when I got Azian together, we tried to call Nazirah, but she didn't have her Maxis number intersected with my running out phone. There we were! Only two of us :) Kinda permitted dating. hehe.

Discussing for our place to berbuka. We agreed for Kenny Rogers, unfortunately, it was 'Fully Reserved'. We walked all the way from the first restaurant till the last option at the dining and restaurant section. We ended up at Burger King. FYI, we had bought our movie tickets right after we reach there. Such a brilliant idea we got over there. And guess what? I met my senior, Abang Pokjak. I saw him entered the mall while I was up at the escalator and surprisingly I shouted "Pokjak!" It's not shout, shout ok? Cute one. And waved too =__='. haha. I rarely speak to him while in campus, but I managed to throw my voice out to call him just now? That was a 'when you are in the mid of somewhere you randomly know someone except the one you walk with, you will be able to have a non-stop talking with them' idiom. Delete the 'non-stop' part to make it more real ok? But honestly,I just did a so-called big-time-gambling because that will be shorrithetic(shameful+horrible+pathetic) if he didn't knew/recognized me hahahah! KELAKAGILE! Tapi LUCKILY he kenal me. YES! We had a long-distance-relationship(haha!) talking for a second :P. This abang senior will end his zaman bujang on this upcoming hariraya aidilfitrimulia okeh with ALSO my senior.  Well! Congratulations to both of you SUNBAEs... Psstt! At the burgerking just now, Azian called her mom for the berbuka time, then she drank the water first followed by others in the restaurant include me. COOL lah wey!

Gambar berstatus- perluke? Haha. Meh bagi ayat annoying sikit,
"Ignore my cutekembungmacamikankembungface and sosweetlookbyAzianZakaria"

The movie.
Is really GOOD. Glad that I love it so much since I was so mengada to watch movie during Ramadhan ni kan. The movie really made me so connected to the apes.Haha. Poyo. It was like me adopted the ape as my son. Huh. Can't imagine that.-_- (Jangan nk cakap dalam hati, " ah beba, dah same dah ngan kau tu kan", OK??) Because mybf  James Franco really shows his love to his ape. The ape looks adorable and cute when he was a baby. But ever since he grew up he turns into a wildbig creature that scares people out. The girl in the movie is sooo Malaysian-looking-girl-yangbiasenampakkatsinije I would say. Maybe she's an Indian-Orangputih mixed blood. She really looks like a bollywood artist. The thing that catch my eye was the 'existance' of James Franco in the film. haha. I don't really like his character in Spiderman. AND , ade pulak Draco Malfoy acted as one of the antagonist in the film.

Caesar The Ape.

This is when he broke a man's finger. Ewww.


Time die nak selamatkan 'anak' die from being shot.

There was scenes that made me terkejut, bisingbising a bit, and eyeshut scenes. The CGI effect looks real! Overall I LOVE the movie and this movie is recommended!

p/s : Had a cat fight small discussion on my 'onthespot' habit with him.
p/ss: I miss you all so much lepas bace entry makcik neh --> Komell! And these pictures are taken from there too. TQ cikkomell!

I took the picture so I'm IN the picture arasso?

Why me should be in the SMALLEST space ever? To say that I am SMALL at that time? T__T

p/sss: Anis, how's your car?

Till then, x0x0.

Image credits: Google, Komell :D

Thursday, August 18, 2011

Ramadhan brings 1001 Rahmah. Have a blast All!

Assalamualaikum! Hai! ^__^ .

Been bz lately.Vain. Ok. Down with fever, flu, cough and  sore throat. Complete! Tapi, sebab bulan puase, mulamula macam down gile lah sakit time bulan puase, xdapat minum air banyakbanyak. PEnyakit kan pengahpus dosa. ^_^ So, get motivated with it! Plus the wifi is not really in a good connection. So I cant get connected to the web. Well, ni pun pakai ipad. So tak feel la nk update belog =.='. Tengah update purse tadi, buang semua resitresit yang menebalkan purse, nampak resit javachip frapucino. Thanx nazirah! Promote javachip. Now dah addicted. Tak bagus betul T___T . Pastu nampak ni

Dah bekurun minum coolblog baru nak buat loyalty card T__T. Dah lame xminum honeydew
blended with  EXTRA pearl! Plus, voucher 5Ringgit icecream cake BaskinRobin tu entah bile nak gune.
Sape nak? I jual RM50 :P

Ok. Dah sambung post ni dengan menggunakan komputer riba ya. So boleh upload gambar! iPad xleh nk upload. Mengade kan? Huh. WiFi dah ok.. yeayy! Oh ye, semalam bawak Riyyadh pergi hospital. Balik dari hospital, rase macam nak keluar buat hal. Hantar kakak and baby balik rumah dulu baru boleh buat hal. 

On the way balik lunch hour, which is road's peak time. Bercinta lah dalam kereta tu. Korek2 barang baru beli, terjumpa pulak camera dalam handbag. ^__^. Do excuse me :)

Takperlupunsebenarnye -__-'
Lepas tu kan, time nak copy gambargambar vain yangtakperlupun ni kat dalam laptop, terjumpe pulak gambargambar vain yangtakperlu jugak time on the way to Melaka nak ambik maninabuncit.

Ok. Time ni memang bosan gile sebab jammed straight from Nilai exit right
 after Seremban or Senawang exit I forgot. Just look at muke driver "_".
p/s: jap, dekat caption boleh ade 'p/s' haha. Ok, nampak tak
kete kenari merah tu? Nebes I ingat kete zali  kawan yang saya kenal
sebab die pun balik kampung on the same day ^_^. Rupenye bukan. peace!

Baik lah. Saya teringin nak pergi tengok Rise of The Planet of The Apes, Final Destination 5, Spy Kids. Tapi Spy Kids review macam tak best. Itu I bace review la.. Rise of The Planet Apes tu macam best. Final Destination memang tak boleh nak kate ape la kan. Kalau korang memang 'tenok' from the first season cool la.. Tapi tak pernah 'tenok' FD kat panggungwayang.

Bulan-bulan Ramadhan ni orang pergi 'tenok' movie jugak ke? Duduk rumah habiskan baca Quran je kot.. Ok lah. Banyak tak I berjaya muatnaik gambar untuk entry ni? besttak besttak??? haha. Annoying tak? Annoying tak? haih. Payah lah kalau sibuk nak annoying dengan life orang. Haih  =__=' 

By the way, Ramadhan dah masuk second half. What's your improvement? Allahua'alam. Semoga terbuka pintu taubat untuk kita semua. Amiin. p/s: Tapi tengokkan pada pakaian saya, macam takde improvement je T___T.  Doakan saya kawankawan =_='

p/ss: Ok, Rise of the Planet of The Apes tu memang best kan? Sebab abah kate dulu dah penah ade cerita tu, now ade balik. Eh? Saya pun rase macam pernah denga. Jap, die rise balik kot. eh? Entah. Ok.bai!

Till then, x0x0.

Monday, August 08, 2011

Masjid Dan Gereja.

Assalamualaikum! Hai ^_^!!!

Terbace wall post pakcikku di facebook. Menarik perhatian betullah! Dalam beberapa tahun lagi, semua orang akan menjadi parents InsyaAllah. So, read this!


Lucu bila ada yang berkeras pendapat yang menyatakan kewujudan kanak-kanak boleh menyebabkan terbatalnya keseluruhan saf. Fatwa seperti ini sebenarnya terpinggir dari penghujahan dalil dan kewarasan. Ketika Ibn Abbas masih kanak-kanak, Rasulullah s.a.w. bersolat dan memegang telinga atau kepala Ibn Abbas agar bersolat di tepi baginda. Kata Ibn ‘Abbas:
فَقَامَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُصَلِّي مِنْ اللَّيْلِ فَقُمْتُ أُصَلِّي مَعَهُ فَقُمْتُ عَنْ يَسَارِهِ فَأَخَذَ بِرَأْسِي فَأَقَامَنِي عَنْ يَمِينِهِ

"..Rasulullah bangun bersolat malam aku turut serta bersamanya. Aku berdiri di sebelah kiri baginda. Baginda memegang kepalaku lalu menjadikan aku berada di sebelah kanan baginda (Riwayat al-Bukhari). Dalam hadis Anas:

فَقَامَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَصَفَفْتُ وَالْيَتِيمَ وَرَاءَهُ وَالْعَجُوزُ مِنْ وَرَائِنَا

“…Rasulullah berdiri untuk solat. Aku bersaf dengan seorang budak yatim di belakang baginda. Sementara wanita tua berada di belakang kami”. (Riwayat al-Bukhari). 
Adapun hadis riwayat Ahmad dan Abu Daud yang menyatakan Rasulullah menjadikan saf lelaki dewasa di hadapan kanak-kanak, hadis itu daif dari segi sanadnya. Kata al-Syeikh Nasir al-Din al-Albani: “Adapun menjadikan saf kanak-kanak di belakang lelaki, aku tidak dapati melainkan hadis yang daif ini sahaja. Ia tidak dapat dijadikan hujah. Tidak mengapa kanak-kanak berdiri dalam saf sebelah lelaki dewasa jika saf masih luas. Solat anak yatim bersama Anas di belakang Rasulullah s.a.w. menjadi hujah dalam masalah ini. (Al-Albani, Tamam al-Minah, 284, Riyadh: Dar al-Rayah). 

Hasil lain dari kecelaruan ini, ada orang dewasa yang sanggup menarik kanak-kanak yang sedang bersolat keluar dari saf kerana dia nak masuk saf. Kemudian disuruh budak itu ke saf belakang. Akhlak buruk ini menjadikan kanak-kanak berjiwa lemah ketika berada di masjid. Sementara orang dewasa yang lewat datang dan menarik kanak-kanak keluar itu pula terbiasa dengan sikap buruk sebagai seorang yang datang lewat lalu merampas tempat orang yang lebih awal.
Maka jangan hairan jika ada yang menyatakan bahawa agama lain lebih mesra kepada generasi muda daripada Islam. Padahal bukan salah Islam, salah mereka yang sempit fikiran.
Jika ada yang kata, kanak-kanak tidak berkhatan ada najis bawah kulitnya. Kalau najis bawah kulit hendak dikira, kiralah sekali najis bawah kulit kita sendiri dan juga yang dalam perut kita!

p/s: Kadangkadang kita xseutuju sangat dengan cara orangorang tua di surau melayan kanakkanak. Kanakkanak perlu dibentuk, dan itu dah cukup bagus dengan menegur dengan berhemah kanakkanak yang pergi ke surau untuk menunaikan solat. Bukankah melentur buluh biar dari rebung? Kenape perlu dihentak rebung itu andainya mampu dilentur sahaja :(
p/ss: I dont want my son to be scolded when he go to surau by all the pakciks. :D As I always asked my lil brother, does he ever got scolded by the pakciks? I dont think so since my dad is 'My dad'. 
p/sss: Haha. My dad my hero.tibetibe :P

Till then, x0x0.

Saham Naik 50% !!!

Assalamualaikum! Hai ^_^.
Salam 8 Ramadhan. Kelebihan malam ini? Subhanallah. Segala puji bagi Allah. Maha Pemurah kan? Kelebihan malam ini adalah, Allah akan mengurniakan segala apa yang diberikan kepada Nabi Ibrahim a.s. Subhanallah. Jadi lah tamak. Jadi tamak untuk itu semua. Kaut semua keuntungan yang didepan mata. Bukan senang nk dapat rase bulanbulan macam ni kan? T__T

Malam tadi tengok Love, Nora. T___T. Aku menangis...lagi..kecewa untuk kesekian kalinya.. Cerita orang matimati ni memang selalu captured the heart of viewer. Harus lah adabi :P. Iklan tu kelakar kan? Haha. xlawak. Malas dah la nak buat review cerita.

Kenal cikabang hensem atas ni? Ha... I dah bungkus die dalam aluminium foil, perah asam, hiris halia, tumbuk serai and tabur garam sikit.  Rase comel x kene bungkus ngan baju mahal? 100% aluminium material. 

p/s: bukan berdendam, tapi taknak ingat and taknak layan.

Sunday, August 07, 2011

Sazzy Falak & Zahiril Adzim( Zahiril Adzim & Sazzy Falak) :D

Assalamualaikum! Hai ^.^

Semua benda yang kita lalui hari-hari pun, no matter how plain is that, how bit is that thing, saya still rase, kita patut tuliskan semua tu dalam log book kita. Pernah sekali saya tanya kawan saya, mampu tak kita coretkan or lakarkan semua kenangan manis kita semua sama-sama dulu,kini selamanya dalam satu buku, then bila rase rindu tu datang, kita boleh selak balik helaian demi helaian buku tu, tanpa tertinggal satu pun! I would love to have that book!

Cantik kan die ni

Sazzy Falak a mommy of two twin princess, Iman and Tiara,

Bagi saya die ni memang natural beauty, memang artis orang natural beauty, nak-nak Sazzy Falak ni mixed kan. Suke sangat tengok die berlakon. Ok, tapi kalau muke die jadi pontianak memang xcntik -.-' Ok.finme. Cerita TAAP ni memang KELAKAR! Kalau duration cerita ni 100mins, 60minit tu memang tergelak je la wey. Dah tengok malam-malam, time orang dah nak tidur, gelak sorang-sorang memang hobi saya sekarang. Mad payad kat bawah xtidur lagi, dah panjat tangge sebab dengar auntychik mengilai. hahaha. Mengilai tu term untuk pontianak ye. Auntychik ketawa.sahaja. 

Baiklah. Hero cerita ni.
Cair dah -__-'

Ok. Start kenal pelakon machogile ni time cerita Kami.tu. Ade liyana jasmay sume-sume. Sangat gile okeh. Die jadi pusher. Hensem xingat punye. Ok dah. Saya sangat terkejut, die bertunang dengan Sheira Ayub. Ok. Congrats. Pengacara MyTV3. If I'm not mistaken, die ni ex-gf Kamal Adli*Ok.No gossip please* .Look, bagi yang tak tahu, Zahiril ni ade blog. Rajin-rajin pergila bace, die sangat puitis, he wrotes books. Penulisan die saya kurang faham. Sebab SANGAT puitis macam A. Samad Said ok. Hah! Sastera sungguh! Dari tadi pikir what's the word. That's it!! SASTERA. Dah lame bace blog die. Since minat die cerita Kami tu. Tapi sebab TERLALU sastera, penulisan die bermaksud. I mean ade cerita yang nak disampaikan. Tapi in a way, his blog teach me how to READ literature writings la in Bahasa Melayu. Hehe..

Cutenye sazzy pakai hemlet helmet *_*

Gelakgulingguling ^.^

Baiklah. Just nak cakap, cerita TAAP ni BEST ok! Next? Love, Nora. :D

p/s : memang kalau tak tulis title awalawal memang xingat terus tekan publish =__='
Till then, x0xo.


Salam. Hi ^.^... This is what I'd just got.. From this....

to this.....
As always, I love the color ♥

Till then, x0x0.

Friday, August 05, 2011

Tolong download kan latest version Netbeans!

Assalamualaikum! Salam 6 Ramadhan 1424h. Saya harap semua orang diperkenankan oleh Allah untuk menunaikan ibadah ini dengan sempurna. Setiap dugaan yang kita hadapi, yakinlah, bahawa Allah itu Maha Pengasih. Dia menurunkan sesuatu bersebab. Dugaan juga membuatkan kita semua lebih bersyukur. Atas rasa itu lah, kita disuruh, solat, berpuase, menunaikan zakat dan lain-lain.Jadi dengan rendah hatinya, saya berharap agar kita semua, terutama kepada diri saya sendiri agar sentiase ingat dan zikir bahawa Allah itu yang Maha Mengetahui segalanya. 

Alhamdulillah, semua dah kembali lancar. Saya merancang, Dia tentukan. Terang. Jelas. Apa lagi yang kurang.  Tak terasakah apa yang kita dapat ini suatu rahmat? Ya Allah. Aku, hambamu yang lupa, leka,lalai, alpa. Kau rahmatilah aku dengan nikmat Mu ya Allah. 

Ok. Back to business, coding untuk ATM system dah ada. What's next? Try google Memang berlambak.(tipu) Xterpilih lah orang kate. Ok. Aritu dah banyak kali run, ade interface yang comel. Ade yang so-so aje. Ade yang huduh. Ok. Tu sume org buat. Jangan nk komplen, kau reti tulis coding with bare-foot?(ok, bare-foot sbb buat dlm bilik, sop xpyh pki kasut) 

Step 1 : Open Buka Netbeans IDE 6.5. 

Step 2 : Cari project. Jumpa. Klik situ.

Step 3: Klik pada java file fail, tekan Shift+F6 untuk run lari.

Mudah bukan? 

Mlm tadi berbual dengan En.Azali kejap, dia ade ter,sebut tentang thesis. Ter ye kawan2. Jadi, apekan daya. Haruslah ingat tentangnye juge. Email pada prof k. Tanyekan sesuatu supaya hati kan menjadi tenang. Actually, haruslah begini ayat die " Dengan mengingati Allah, hati kan menjadi tenang". Tapi betullah, thesis adalah ibadah saya buat masa sekarang jadi, dengan mengingati thesis, saya juga mengingati Allah. 

I only have to modified  modify(malu je slh yg ni^.^) the code creatively, to alter the ATM coding into cheque function machine. Konon-konon la kan. Huhu. So, dalam proposal haritu, saya ade letak preliminary design bukan? Jadi lebih mudah bukan? (Cakap memang sangat mudah.T____T) Ok. Thesis oh thesis. Mengeluh itu ajaran syaitan.(Syaitan kan dah bungkus kain baju masuk penjara?) Habis? Saye lah? =.="

Overall tentang function machine wannabe saya.

  1. Masuk card seperti biase into the card slot/client
  2. Authentication antara machine and card berjalan. Key exchange between both.
  3. Machine send acknowledge to bank/server. 
  4. Authentication between bank pulak.
  5. Authenticated. Then data from the acc/db akan di save/letak dalam card. 
  6. Perform transaction.
*Ini hanyalah khayalan dan imaginasi penulis*

Thesis saya simple jugak. Kawan2 lain, susah gak thesis dorang. Allah xberi kesusahan kepada sesiapa yang xmampu menanggungnya ^.^again~

Letak gambar supaya xmudah lupe pada diri =.=". InsyaAllah.

p/s: oh ye. Semalam sesi menge'add balek all those frens yang dh lame xjumpe. Ya know. Long lost frens. It was like 11years! Wow. Missing old times :( Best nye jadi kanak2. Xpayah buat thesis :) Ok. I was happy last night :)

Till then! x0xo~

Tuesday, August 02, 2011

Bulan ini Datang Lagi.

Assalamualaikum wbt! Hi!!! Baru lepas sahur and bru subuh td. And now? Macam xnk tdo lagi sbb td I made hot Neslo for sahur :) Pekat punye. Sedapp.. Ahhh... Hehehe. I woke up and help my mom prepared for sahur just now. I'm getting rajin and more rajin. Me like! Hbs mkn, I did the dish :) Increase point jd ank & bakal menantu yg bahek.. hehe. Xpyh nk menantu sgt beba. You know what? Ramadhan this year is so different I think. No. I dont think of it. I feel it. Like seriously. Xtahu nape. But I just can feel that I'm exciting it. It is just that, I got the semangat to woke up early, so that I can prepare(padahal baru sekali prepare sejak 3hari puase, sbb kngah ade last two days) for sahur. Actually, nasik dh ade dlm rice-cooker. Just senduk ltk dlm mangkukhayun, lauk reheat and add other lauk somemore, telur masin(wajib) ke, telur dadar ke, aym goreng(kindof wajib gak). Buat hot Milo or Neslo ke, I prefer cold water as in plain water. Which attract me more la kan. 

And for berbuka, of course, I did help ummy to prepare too. Dulu2 mcm excited je, hari2 nk pegi bazaar, but now, I lebih excited nk prepare lauk at home. Lately, ummy dh xde selera sgt nk mkn, so if I asked her what to cook, she'll answer, "Ikut la korg nk mkn ape." Titik. Kdg2 byk je idea nk msk ape, kdg2 xde langsung. Tapi as for this year, my adik lelaki puase sebulan di Malaysia, so sesi nk msk AYAM tu lebih sikit la. Hari ni aym BBQ, esok, AYAM rempah bakar, luse, AYAM msk merah bla..bla.. And for nasi, actually kan, bulan2 puase mcm, ni la boleh diet nasik(sbb I GEMUK, sgt lah efficient kalau menjadi) tapi still, PERLU ade rice meal dlm pinggan(kalau mkn nasik lah for berbuke) even I ambik sikit je nasik, but still, I consume nasik.

I ade kwn NUTRITIONIST. Norhanisah Abu Shamsi. Besfren from matric. Memang jarang dpt lepak ngan BFF matric, tp last monthm kitorg attend wedding kakak durra tu so gather la.. Sbb masing2 dh npk kerjaya masing2, so now kitorg bercerita tentang kerjaya lah kan. She will become a GOOD NUTRITIONIST since I kenal die pun memang die jenis particular about things. Ya know. I might not say particular about food ony and as we knew her, she'll be a good one. Eh. Jap, cite pasal ape td?(scroll) Ok. So, borak2 dengan die. Memang agk susah nk makan dengan betul for example, I ni gemuk, so banyak jugak habit yang I kene buang if I memang nk slim. Kalau mampu, mampu lah. Kalau xbersungguh memang xjadi. Tapi kalau bersungguh, benda susah jadi senang kan?

Jap nk tanye, 2bulan lame ke x? Sbb kalau I xconsume nasik for 2months, memang I can be like....
Eh hello! I'm not this big am I?(please say no)

So this is just the matter of sanggup or tak je. Easy say but buat? Easy? Ramai org boleh buat. Aizat Amdan. Dulu memang xhensem. Now? Pun xjgk. Sweet ada juga. lol.

So kire mamat ni mampu. Ingat lagi artikel newspaper psl diet die. He took organic food. He doesn't consume rice except for Friday, he will go to his nenek's house to eat nasik. For 2months, die kurus. He lost 24kgs for 3kgs in a week. It was so motivated that turn him to that. Senang wook!
 As for Nik Sayyidah Fathiha, die lagi ohsem. Sebab memang lelaki senang nk kurus compared to women. Dari 109kg turun 59kg. Tapi it tooks 8months. Die xambek nasi, daging, ayam, bnde manis and bergula. See? 8bulan. Ohmaigad. Memang ye lah kurus. Plus die exercise lah.  Even berat I 'belum' sampai 100, jauh lagi nk jejak. Tapi memang akan sampai kalau I xjage. tsk..tsk... T____T


59kg. Cantiknye :'(

Ok. Senaman. Ye.Senaman. I boleh dikatekan sebagi aktif bersukan jgk....dulu. Ye. Dulu. Last I joined Sukan Fakulti in VB team. Of course. Bermain sejak primary lagi. Standard 5 & 6. Stop. Then smbung form4 & 5 di maahad. Then matric. Then uni. Ok. Tu je saya mampu. I dint play NB. I dint go for girly game. lol. Diri xpandai main NB kate xminat game pompuan. Pooodah! So I stopped playing VB last year, when I'm in the 3rd year.Setahun xmain VB. Kadang2 macam gian jgk nk tampo bola tu. Tapi cm xde kesempatan and xde geng T____T nanges lagi.  So, when I stay in Nilai for 3weeks(kot) before puase baru2 ni, I went to gym and jogging with my housemates! Best! Semenjak I gemuk, I never go for jogging sbb my type of gemuk cannot go for jogging sbb nanti lagi susah nk kurus. Itu mengikut kate seorang pakar kesihatan lah. Type of exercise yang I must do is slow walking. Tapi I HAVE to take a walk as a medium of exercising. Tapi I buat jugak jogging sbb I feel SIHAT! I can feel my heart beating laju! I rase SIHAT right after I bersenam. So me kinda liking it :) The thing that I teringin nk join is aerobik class ke dancing class ke. Sbb itu sejenis exercise yang fun I might say. Dulu mase matric, Ko-Ko kene menari. J-Robik and zapin. Best menari. Walau bdn xcantik tapi tetap terase anggun :)

Ok. So xperlu bercerita panjang sbb kalau duk bercakap memang xkan KURUS! isk..isk.. Chop! Terase macam dh habis sihat dah ni, tapi my egg cycle TAKCANTIK ni apehal? hukhuk T____T nanges.lagi.sekali.
Last period on 24th of APRIL if I was not mistaken!!! Xpun 29th of MAY. Tapi now dh lepas 2-3kali putaran pun xde tande2 nk normal T___________T waaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!! I xsuke cycle xcntik. Sbb before ni SANGAT cantik. Tapi JANGAN lupe. Semua tu kerja ALLAH. Xpe. Kakngah kate xpe. Just wait. Habis je bulan ni, kalau xde lagi, I nk pergi oversea buat T________T akibat stress yang teramat :'( Nak dijadikan cerita, memang muke penuh dengan.................................


OK. Back to business. Kalau dah bulan RAMADHAN ni, memang semua manusia berlumba-lumba macam ikan lumba nk buat amal. Nak tingkatkan amal and ibadah. Xkurang jgk yang xberubah. Wallahua'alam. Tapi macam semua orang biase tgk la, kalau hari2 biase, free hair, bulan puase nk tutup. Alhamdulillah, kite doa supaya habis je bulan puase Allah bukak pintu hati die supaya xbukak2 tudung tu. teehee.. Semua orang, semua golongan berkejar2 nak pergi solat terawih kt surau and masjid. Semua berkejar2 nak dapat kelebihan malam tersebut. Alhamdulillah. Semua tu dapat tengok bulan puase je. Bulan lain xdapat ar.. Comel kan. 

Bulan ni jugak nk habiskan(khatam) Al-quran.Lancar je bace page after page. hehe(kate kt diri sndiri ke?) Tapi kalau bulan lain? T__T. Ok. Improvise itu perlu :) Bulan ni jgk, subuh xlepas INSYAALLAH. Alhamdulillah. Rase xnak bagi bulan ni habis je T____T. Mulianya bulan ini. 

Ya Allah, Tuhan Maha Pencipta. Kau ciptakan sekalian makhluk dan alam dengan kudratMu Ya Allah. Kau limpahkan nikmatMu Ya Allah. HambaMu yang kerdil terase amat kerdil dengan dosa sepanjang tahun, Kau berikan lagi bulan ini kepada kami Ya Allah. Tanpa berkira Engkau Maha Tuhanku, Maha Pengasih Maha Penyayang. 

Semoga bulan yang penuh rahmat ni akan menjadi titik tolak penghijrahan kite yang kekal abadi InsyaAllah :)

p/s: As the saying goes, "Nak 100o daya, xnk 10000o dalih". ok.over. Selamat berpuase and selamat kurus!

kbaibai. T___T(masih lagi menangis tgk jerawat ni)